Mérész Sándor, borászmérnök a Károly Róbert Főiskolán szerzett diplomája után, két éven át gyakornokként dolgozott egy kaliforniai borászatban, majd onnan 1999-ben hazatérve 2001-ig Gál Tibor tanítványa. Ugyanebben az évben szegődik el a toscanai Aia Vecchia/Alfredo Pellegrini borászának, ahonnan 2005-ben tér vissza a Gál borászatba, majd 2006-től veszi át a Ferenczi és Debreczeni Borászatok borászati teendőit.
Az Etyeki Kúria pincészete 18 ha szőlőbirtokon gazdálkodik, fő fajta a Chardonnay, Savignon Blanc, Szürkebarát , de Királyleányka és Pinot Noir ültetvények is találhatók. A gazdaság 1000 hl erjesztő kapacitással rendelkezik, az éves termelés eléri az 70 000 palackot.
A Kúria kezdettől fogva a borvidék adottságaihoz jól illeszkedő, friss, ropogós, reduktív technológiával készülő borok mellett kötelezte el magát, ez azonban nem jelent kizárólagosságot, hisz kínálatukban van kisfahordós és nagyfahordós érlelést kapott chardonnay és hordóban érlelt pinot noir is. A Pinot Noir telepítéssel az Etyeki borvidéken a Kúria úttörőnek számít, borával egyre nagyobb sikereket ér el.